تزیین با گل خشک
در این جلسه در رابطه با هنر تزیین با گل خشک مطالبی را بیان میکنیم.
هنر تزیین با گل خشک از سال 1850 میلادی رواج یافت. دلیل روآوری به این هنر علاقهمندی مردم به نگهداری از گلها به همان شکل اولیه بوده است، چرا که از پژمرده شدن گلها حسرت بسیار میخوردند. علاوه بر این چون در تمام فصول سال به گلهای تازه دسترسی نداشتند، لذا گلها را خشک میکردند تا بتوانند از آنها در تزئینات مختلف استفاده کنند.
تمامی تزئیناتی که با گلهای تازه و طبیعی صورت میگیرد مثل حلقه گل، سبد گل، دسته گل و ... با گلهای خشک نیز انجام میشود. تمام طرحهایی که در رابطه با گلآراییهای مدرن و سنتی توضیح دادیم (مثل طراحی مثلثی، هلالی، عمودی و ...) مبنایی برای تزئینات گلهای خشک نیز میباشند.
تنها ایرادی که در رابطه با گلآرائی خشک مطرح میشود این است که گلهای خشک فاقد عطر و بوی گلهای طبیعی و تازه هستند. لذا به منظور جبران این کاستی کمی عطر بر روی آنها میپاشیم. البته گلآرایی خشک نیاز به مراقبتهای ویژه مانند گلهای تازه ندارد و به مدت طولانی در تزئینات ساخته شده به همان شکل باقی میماند.
بعضی از گلها در فصل رویشی خود بر روی بوتههایشان خشک میشوند ولی بعضی از آنها را باید به روشهای مختلف خشک کرد. بهترین زمان چیدن گل جهت خشک کردن آن، روزهای آفتابی است. البته توجه داشته باشید که گلهای چیده شده نباید به صورت غنچه باشند، بلکه باید کاملاً باز شده باشند. گل به حالت غنچه خوب خشک نمیشود و انتهای آن تیره رنگ میشود. حتماً باید گلهای تازه و با طراوت چید و از چیدن گلهای پژمرده پرهیز نمود. و همچنین گلهای باران خورده و خیس برای خشک کردن به هیچ وجه مناسب نیستند.
در هنگام چیدن گلها یک ظرف آب همراه داشته باشید و گلهای چیده شده را در آن قرار دهید تا زود پژمرده نشوند. همچنین دو عدد ظرف در دار برای گذاشتن برگهای چیده شده همراه داشته باشید (برای حفظ رطوبت برگ).
معمولا ً در گلآرایی خشک همانند گلآرایی تازه از سه نوع گل استفاده میشود. برگها و شاخههای سبز مانند اُکالیتوس، انواع پر کنندهها مثل استاتیس و گلهای تازه مثل گل رز، آفتاب گردان و داودی، که تمامی اینها برای خشک کردن مناسب هستند.
* راههای خشک کردن گلها
در زمانهای قدیم گلها و برگهای چیده شده را دسته میکردند و آنها را بر روی اجاق خشک میکردند ولی امروزه برای خشک کردن گلها راهها و روشهای بسیاری وجود دارد.
این روشها عبارتند از:
- خشک کردن گلها در هوای آزاد؛
- آویزان کردن گلها، یا تکنیک ایستاده؛
- خشک کردن گلها با مواد شیمیایی؛
- خشک کردن توسط فریز (Freeze) کردن؛
- خشک کردن با پرس کردن گلها؛
- خشک کردن توسط اجاق.
پرس کردن گلها و خشک کردن آنها در هوای آزاد از روشهای سنتی است. از صدها سال پیش این دو روش مورد استفاده قرار گرفته است ولی خشک کردن بوسیله مواد شیمیایی و فریز کردن از روشهای جدید است.
برای خشک کردن گلها بهتر است آنها را از هم جدا کنیم و گلهای ظریف و درشت را در دستههای جداگانه قرار دهیم. همچنین باید مطمئن باشیم که گل تازه است و حالت پژمردگی ندارد، شکوفهها کاملاً باز شدهاند و رطوبتشان را از دست دادهاند. غنچهها را هیچ وقت با دست باز نکنید بلکه صبر کنید تا بطور طبیعی باز شوند.
برای گرفتن رطوبت گل ابتدا گل را در گلدان بی آب به حالت ایستاده قرار میدهیم. چنانچه رطوبتی در گل باشد به ساقه منتقل شده و به سمت پایین ساقه میآید. سپس با کوتاه کردن انتهای ساقه رطوبت را از آن خارج میکنیم.
خشک کردن گل در هوای آزاد
بهترین و سریعترین روش خشک کردن گلها بطوریکه هم رنگ آنها ثابت بماند و هم کیفیت آنها زیاد تغییر نکند همان روش خشک کردن گل در هوای آزاد است.
مکانی که گلها را در آن جا خشک میکنیم باید دارای امکانات و شرایط خاصی باشد که عبارت است از:
- چرخش هوای مطلوب در محیط وجود داشته باشد؛
- گرمای محیط بین 70 تا 90 درجه فارنهایت باشد؛
- هوای محیط خشک بوده و مرطوب نباشد؛
- نور آفتاب در محیط نباشد (مکان سایه باشد زیرا نور آفتاب باعث تغییر رنگ یا رنگپریدگی گلها میشود)؛
- محیط زیاد بزرگ نباشد و تعداد گلها هم خیلی زیاد نباشد؛
- وجود شومینه یا اجاقی که به خشک شده گلها کمک کند نیز مفید است.
خشک کردن گل به روش آویزان کردن
در روش آویزان کردن ابتدا گلها را بطور افقی در روی کاغذ یا روزنامه قرار داده و دسته میکنیم و سپس طوری که سَر گلها به طرف پایین باشند آنها را آویزان میکنی